Overlijdensrisicoverzekering

Bij overlijden gaat iemand zijn vermogen over naar een ander. In casu naar de partner en/of kinderen. Successierecht dient te worden betaald, behoudens een (kleine) vrijstelling. Ondanks deze vrijstelling kunnen er vanwege de nalatenschap flinke bedragen aan de belasting verschuldigd zijn.

Een mogelijke oplossing
Natuurlijk is de oplossing om bij leven reeds te schenken. Nadeel hiervan is dan men het geld ook direct 'kwijt' is en er derhalve niet meer over kan beschikken. Een alternatief is te vinden in het betalen van premies voor een verzekering die tot uitkering komt bij overlijden. Men ontvangt dan namelijk, juridisch gezien, geen geld van de erflater maar de verzekeraar.

Een overlijdensrisicoverzekering is zo'n verzekering, met een vooraf bepaalde maximum duur, die ervoor zorgt dat nabestaanden niet onverzorgd achterblijven of met hoge lasten blijven zitten.
In het geval van een hypotheek bijvoorbeeld kan de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk worden afgelost waardoor de nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen.
Soms wordt een overlijdensrisicoverzekering door de geldverstrekker verplicht gesteld.
Komt in de afgesproken periode de verzekerde persoon te overlijden, dan wordt het afgesproken bedrag uitgekeerd aan degene die daartoe in de polis is aangewezen (de begunstigde).

De meest gekozen verzekeringsvormen zijn:
  • Gelijkblijvend verzekerd kapitaal: Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het verzekerd kapitaal gedurende de gehele looptijd gelijk.
  • Lineair dalend verzekerd kapitaal: Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde kapitaal ieder jaar van de looptijd met een gelijkblijvend bedrag zodat het verzekerd kapitaal op de einddatum 0 is.
  • Annuïtair dalend verzekerd kapitaal: Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is meestal gekoppeld aan een hypotheek of geldlening die op basis van annuïteiten wordt afgelost. Het verzekerde kapitaal van de annuïtair dalende risicoverzekering daalt ieder jaar met hetzelfde bedrag als het bedrag waarmee de geldlening daalt.
De hoogte van de premie wordt bepaald door de hoogte van de gewenste uitkering en de leeftijd.

Belangrijk aandachtspunt
Deze simpele oplossing kent wel een belangrijk aandachtspunt. De betaalde premies mogen NIET ten laste komen van het vermogen van de erflater. Is dat wel het geval, dan stelt de belastingdienst het als een fictieve verkrijging en zal het alsnog overgaan tot het berekenen van successierechten. Wel is het mogelijk dat bijvoorbeeld de vader de premies schenkt aan zijn kinderen die verzekeringnemer(s) zijn. De belastingdienst ziet het dan niet als een fictieve verkrijging in de zin van de successiewet.

Waar moet u nog meer op letten
Per saldo zal de Belastingdienst overgaan tot het vaststellen of de overeenkomst wel zakelijk is. De premie dient marktconform te zijn. Bovendien dient de verzekering een reële overbruggingsvoorziening te zijn en dient te financiële toekomst van de begunstigde onzeker te zijn op het moment van sluiten.
Kortom, deze opzet is niet geschikt voor Jan en alleman. Goed doordacht opzetten is een vereiste en wij kunnen u daarbij uitstekend helpen.